מכון_התקנים_הישראלי
made in israel

שאלות ותשובות

ריכזנו עבורכם שאלות נפוצות שעולות מלקוחות ומתעניינים. אם לא מצאתם תשובה לשאלה שלכם תוכלו תמיד להשאיר פרטים ב-טופס שאל אותנו שבתחתית העמוד

רצפת מחול מקצועית – זה לא רק למקצוענים, זה לביטחון גוף הרקדנים.

עבודות תנועה ומחול, על אף היופי וההוד שבהן, גורמות ללחצים עצומים על הגוף. הקפיצות, הפניות ושאר סוגי התנועות הטכניות (שאינן טבעיות בבסיסן), גורמות לגוף הרקדן לשאת בעומסים גבוהים יותר מאשר בתנועה ופעילות יום יומית רגילה, שהגוף מותאם לביצועה. כדי למזער את הזעזועים הפועלים על המערכת הפיזיולוגית (שרירים, שלד), עלינו לשים לב לשני מרכיבים עיקריים ברצפת המחול:  

  1. עומק ספיגת הזעזועים, מהירות השקיעה ומהירות ההחזרה של הרצפה.
  2. אחיזת הרצפה את כף הרגל (דביקות המשטח).

לפי מחקרים: עבודת תנועה על משטח קשה או שאינו סופג זעזועים כהלכה, גורמת לנזקים מצטברים ובלתי הפיכים. 11% סובלים מפגיעות קרסוליים וברכיים ו30% מפגיעות גב.

לאיכות ספיגת הזעזועים משמעות קריטית במניעת פגיעות אלה: במהלך נחיתה על הרצפה עולה גל הלם במערכת השלד. הוא פוגע בעיקר באזור הגפיים ועמוד השדרה – שרירים, רצועות, סחוסים, מפרקים ועצמות.

בקפיצה, לדוגמא, מופעל על הרצפה כח שהוא פי 1.5-7, ממשקלו הרגיל של הגוף. אם הרצפה לא סופגת את הזעזוע, גל הלם עולה במעלה השלד של הרקדן (כתוצאה מהמפגש עם הרצפה). כאשר תהליך זה קורה באופן שגרתי, הוא יוצר חבלות הבאות לידי ביטוי בשחיקת מפרקים ובפציעות. הרקדן, כדי לספוג את הזעזוע, מכווץ את השרירים באופן לא רצוני, וכך הם מתקצרים ומתקשחים, מורידים את גמישות הגוף ומותירים אותו חשוף לפגיעות הרצפה הבאות לידי ביטוי במעלה השלד ובמפרקים- קרסוליים, ברכיים, מותניים וגב (פריצות דיסק). כמו כן שרירים וגידים עלולים להיקרע, פיצול עצם השוק (Shin splits), שחיקת מפרקים, שברים ועוד יכולים להיגרם ישירות מריקוד על גבי רצפה קשה.

מידת ספיגת הזעזועים של הרצפה קובעת כמה "כוח חוזר" הרצפה יכולה לספוג, (נתון ייחודי למג'יק פלור – 11 מ"מ שקיעת הרצפה וספיגה של כ60% מעוצמת המכה). מהירות ההתאוששות (המהירות בה הרצפה חוזרת למצב סטטי) קובעת איזו תחושה תהיה לרצפה.

פרקט למינציה הוא סכנה!

פרקט למינציה חלק מדי לעבודת מחול, כתוצאה מזה הרקדן מכווץ את השרירים שלו במטרה לאחוז (פעולה אינסטינקטיבית) ומאבד את גמישות הגוף הטבעית שלו. לאחר מכן הוא נוחת על המשטח (פרקט הלמינציה) שאינו סופג זעזועים, ובכך סופג נזק כפול.

האם יש תקן לרצפת מחול?

לרצפת מחול אין תקן!!!

ישנם יצרנים שיש להם תקן של רצפת ספורט – רצפת ספורט אינה רצפת מחול, גם אם יש לה תקן. ערכי ספיגת הזעזועים ברצפת ספורט, שונים מהותית מהנדרשים מרצפת מחול.

פיויסי (PVC) על ספוג אינו מתאים למחול, עומק השקיעה שלו קטן (2 מ"מ) ואינו מתאים למחול.

PVC שומר על ערכים קבועים של אחיזת כף רגל, עמיד לשחיקה, והתחזוקה שלו פשוטה.

אחיזת כף הרגל היא קריטית לא פחות מספיגת זעזועים. על הרצפה להיות חלקה ודביקה במידה מאוד מסוימת ובהתאם לסוג הפעילויות המבוצעות עליה.

רצפה חלקה מדי עלולה לגרום לרקדן לאבד את אחיזת הקרקע. על מנת למנוע זאת הרקדן מכווץ את השרירים כדי "לתפוס" את הרצפה, שרירי כף הרגל ושאר הגוף מתקשחים והגמישות הטבעית של הגוף נפגעת וכתוצאה מכך הזעזוע עובר לשלד ועלולות להיגרם פגיעות הזהות לפגיעות הנובעות מעבודה על גבי משטח קשיח.    

רצפה דביקה מדי תגרום לכף הרגל להדבק לרצפה, הרקדן יעבוד קשה יותר,  השרירים יתאמצו יותר ועלולות להיגרם נפילות, פציעות, קריעה של עור כף הרגל. כמו כן, בעת שינוי כיוון, הפיתול שנוצר מעביר לחץ למפרקים, ועלול לגרום לחבלות בפרקים, רצועות וגידים.

כדי להשיג אחיזת כף רגל טובה, משטח העץ צריך תחזוקה מרובה ויקרה – ליטוש, ציפוי, או שרף (מה שהPVC- מספק באופן טבעי ולאורך זמן). 

כמו כן, לעץ יש נטייה לקבל עיוותים בשינויי לחות ומזג אויר.

הניקוי האידיאלי של רצפת מחול הוא על ידי סמרטוט לח עם מים בלבד (ללא חומרי ניקוי!) או שואב אבק – תפקיד הניקוי הוא להוריד את האבק מהPVC-  שגורם לו להיות חלק.

 ישנן כמה סיבות לכך.

  • שימוש ב-PVC שלא מתאים למחול.
  • ה-PVC נשטף עם דטרגנט שמייבש את פני השטח של החומר, וגורם לו להיות חלק.
  • רוקדים על גבי ה-PVC עם גרביים.

במקרה השני והשלישי ניתן לעשות פוליש מיוחד ל-PVC אשר מחדש את פני השטח שלו.

יש לכם שאלות נוספות?

אתם מוזמנים להשאיר לנו שאלה כאן ונשמח לענות

מתכננים סטודיו למחול?

תאמו ייעוץ בתכנון הסטודיו לפני ההקמה!

תכנון נכון של הסטודיו מראש, מאפשר הקמת סטודיו שמותאם לצרכי המחול ומאפשר עמידות וקיימות של הסטודיו לאורך שנים

דילוג לתוכן